Kolagen v našem těle

27.01.2013 14:38

 

Kolagen, série Collagen active TianDe

 

Kolagén je hlavnou struktrální bielkovina, teda hlavná organická zložka podporného systému živočíšneho organizmu, kostí, chrupaviek, šliach, väziva a kože. Mimo to, je kolagén dôležitou zložkou cievnych stien, bazálnych membrán, rohoviek a niektorých orgánov tela. Kolagén tvorí 30% hmotnosti bielkoviny človeka, 10% celkovej hmotnosti človeka a 70% hmotnosti kože.

Kolagén predstavuje najrozšírenejšie skupinu živočíšnych bielkovín. Jeho biologický význam je veľký. Patologické a degradačné formy kolagénu sú príčinou celého radu vážnych ochorení spojivových tkanív a pohybového aparátu. Tieto ochorenia postihujú dôležité orgány ako sú kĺby, srdce, cievy, svaly, kožu ...

Pritom kolagén má nezameniteľnú funkciu v prirodzenom procese starnutia organizmu. Stav kolagénu v našom tele je meradlom nášho biologického veku, to ostatne môžeme pozorovať na zmenách našej pokožky. Kolagén je vo veľkej miere zodpovedný za pružnosť, pevnosť a hydratáciu pokožky. Vplyvom starnutia nášho tela, nám ubúda kolagén a naše telo ho už v potrebnej miere nedokáže samo obnovovať. Kolagén v ľudskom organizme sa obnovuje 3x do roka. To ale platí len u osôb vo veku do 26 rokov. Po dosiahnutí tohto veku dochádza v tele k úbytku kolagénu. Naša mikrotovárny na kolagén, teda fibroplasty nedokážu už produkovať potrebné množstvo kolagénu. Dochádza tak k strate pružnosti, pevnosti a prevlhčenie kože. Inými slovami k starnutiu. Strata pružnosti a pevnosti kože je príčinou vzniku vrások, vysychanie pokožky, vypadávanie vlasov, lámavosti nechtov, zhoršenie zraku, zlého hojenie drobných poranení pokožky a jej pigmentácie.

Kolagén, ktorý dodávame nášmu telu vo forme krémov, prípadne kolagénových kapsúl spomaľuje starnutie pokožky, výrazne ju omladzuje a vypína. Zároveň stimuluje naše vlastné mikrotovárny na kolagén-fibroplasty k väčšiemu výkonu, teda k väčšej produkcii vlastného kolagénu. To prispieva k predĺženiu biologického mladosti orgánov, koža sa stáva opäť hladkú, pružnú a hodvábnu. Kolagén vo forme krému hydratuje hlbšie vrstvy kože a pri pravidelnom používaní spomaľuje procesy starnutia pokožky. Zlepšuje stav vlasov, nechtov a kože. Kolagén podávaný vo forme kapsúl sa dostane do celého nášho tela.

Kolagén v našich produktoch zaručuje dodávku aminokyselín pre bunky, ktoré tvoria kolagén, udržuje kĺby, kosti, šľachy v správnej kondícii, regeneruje spojivové tkanivo šliach, chrupaviek, kostí a kolagénovú štruktúru očí, ciev a nervov.