O Goji, registrácia Ramissio

AWA Goji Ramissio

 Goji, pre mnohých úplne neznáme slovo Goji označuje čínsku rastlinu, ktorá plodí zrejme najzdravšie ovocie na našej planéte. Najvýživnejšie plody Goji rodí kríky v podhorí Himalájí v čínskej provincii Ningxia. Touto oblasťou totiž pretekajú rieky z Himalájí, ktoré dodávajú miestnemu goji mimoriadne kvalitnú výživu a zaisťujú tak v jeho plodoch maximálny možný obsah všetkých pre ľudský organizmus cenných látok. Obyvatelia provincie Ningxia, ktorí kustovnicu denne konzumujú, sa vďaka tomu môžu pochváliť naozaj vysokým vekovým priemerom. Majú teda mnoho dobrých dôvodov starať sa o tieto drahocenné, približne jeden a pol metra vysoké kríky s maximálnou starostlivosťou.

 

 

Prečo sú plody kustovnice tak mimoriadnej

 

Za svoju až ľahko neuveriteľnú povesť vďačí plody kustovnice čínskej závratne vysokému obsahu vitamínov, minerálov, aminokyselín a ďalších zdraviu prospešných látok. Podľa výskumu amerického ministerstva poľnohospodárstva je v plodoch goji najvyššia koncentrácia antioxidantov zo všetkých druhov ovocia či zeleniny.

Bobule kustovnice sú napríklad bohatým zdrojom karotenoidov vrátane beta-karoténu, ktorého má goji ešte viac než mrkva. Aj čo sa týka iných vitamínov, je goji svetovým víťazom medzi všetkými známymi potravinami na Zemi. Jeho bobule obsahujú päťdesiatkrát viac vitamínu C ako pomaranče. V goji sa ďalej nachádza vysoký podiel dôležitých vitamínov B1, B2, B6 a vitamínu E.

 

Aminokyseliny, minerály a polysacharidy v goji

 

Okrem vitamínov v sebe bobule goji nesú množstvo aminokyselín, ktoré tvoria základné stavebné kamene ľudského organizmu. V goji je celkom osemnásť druhov aminokyselín, vrátane ôsmich esenciálnych, ktoré sú pre ľudské telo nepostrádateľné. Plody kustovnice v sebe tiež ukrývajú až dvadsaťjeden stopových minerálov, ako je zinok, železo, meď, vápnik, germánium, selén a fosfor. Minerály sa podieľajú predovšetkým na udržiavanie stáleho prostredie v tele, stavebných a absorpčnej procesoch v organizme a na správnom fungovaní orgánov a nervovej sústavy.

Plody kustovnice sú tiež hojným zdrojom polysacharidov, čo je zjednodušene povedané zdravá forma cukrov. Polysacharidy sú pre ľudské telo veľmi dôležité. Sú nenahraditeľnou zásobárňou energie pre činnosť buniek a okrem toho majú v ľudskom organizme množstvo ďalších nezastupiteľných funkcií. Goji napríklad nesie druh polysacharidov, ktoré podporujú vylučovanie rastového hormónu v mozgovom podväzku. Rastový hormón v dospelom tele má veľa pozitívnych funkcií. Dostatok tohto hormónu zaručuje človeku pevné zdravie, odolnosť voči chorobám a rýchle hojenie rán, ale aj stabilné psychickú pohodu. Zároveň rastový hormón zamedzuje tvorbe vrások.

 

LBP: Len v goji

Skutočnou špecialitou goji sú potom takzvané Lycium barbarom polysacharidy (LBP), zvláštne zmes polysacharidov a proteoglykánov, ktorých názov je odvodený z latinského mena kustovnice čínskej. LBP sú výnimočne silnými antioxidantmi, ktoré obmedzujú proces starnutia organizmu, zvyšujú odolnosť voči nepriaznivým faktorom vonkajšieho prostredia a znižujú riziko vzniku rakoviny.

 

Malé množstvo stačí

 

Práve veľmi vysoká miera antioxidantov je hlavným dôvodom, prečo pravidelne konzumovať goji. Podľa výskumov amerického ministerstva poľnohospodárstva by mal každý človek denne prijať minimálne 3000-5000 ORAC. ORAC je americký štandard vyjadrujúca schopnosť rôznych druhov potravín likvidovať voľné radikály v ľudskom tele. Inými slovami ORAC vyjadruje antioxidačné účinky danej potraviny. Goji vychádza z porovnania rôznych potravín, čo sa týka ORAC, absolútne najlepšie. Sto gramov sušených bobúľ kustovnice obsahuje až 25000 ORAC, čo je tridsaťkrát viac ako rovnaké množstvo pomaranče. Skvelou správou potom je, že šťava, ktorá sa z týchto bobúľ lisuje, obsahuje ešte viac ako dvakrát toľko! 59000 ORAC už je skutočne úctyhodná hodnota.

Výnimočnosť goji a jeho výhoda oproti ostatnému ovociu a zelenine teda tkvie práve v mimoriadne vysokej koncentrácii antioxidantov. Vďaka tomu stačí skonzumovať len veľmi malé množstvo tohto ovocia, aby človek pokryl odporúčaný denný príjem antioxidantov. Už len 25 ml lisované šťavy z kustovnice bohato pokryje dennú potrebu antioxidantov. Goji teda šetrí energiu, čas aj peniaze, ktoré je zvyčajne potrebné venovať zdravému životnému štýlu. Iba malá troška goji znamená pre ľudské zdravie velmi veľa.

 

 

Prečo si vybrať Goji Ramissio

 

Hoci je goji pre veľkú časť slovenskej populácie úplne neznámym exotickým ovocím, aj náš trh v súčasnosti ponúka produkty z goji od niekoľkých rôznych výrobcov. Goji rôznych značiek sa však pochopiteľne líšia svojou kvalitou, respektíve obsahom účinných látok. Šťava Goji Ramissio, ako už bolo povedané, sa lisuje z plodov pestovaných v čínskej provincii Ningxia, ktorá je vyhlásená pestovaním nejvýživnějšího goji na svete. Z jedného kríka miestny pestovatelia ručne očešete až tri kilogramy oranžových bobúľ, ktoré do šiestich hodín od zberu vylisujú. Na stočení jedného litra šťavy Goji Ramissio je pritom potrebných šesť kilogramov čerstvých plodov goji. Vďaka rýchlemu výrobnému postupu a prísnemu dohľadu na čerstvosť ovocia nie je potrebná šťavu Goji Ramissio žiadnym spôsobom konzervovať, sterilizovať ani inak upravovať. Goji Ramissio je úplne prírodným produktom.

 

Goji Ramissio, ORAC